Saturday 2 September 2017

Nutikas majandamine säästab korteriomanike raha


Kortermaja korrashoiu ja majandamise eest vastutavad selle omanikud, kes teevad seda igapäevaselt ise või usaldavad selleks vastava koolituse ja väljaõppe saanud asjatundjaid.
Kogu meie elamufondist on üle 95% eraomandis ja enamasti kasutavad neid eluasemeid omanikud ise, seevastu kui mujal Euroopas moodustavad omanike enda kasutuses olevad eluasemed keskmiselt vaid 60%, ülejäänu on üürielamufond. Omanike enda kasutuses olevate eluruumide suur osakaal ja kaasaegsete üürimajade vähesus esitab peamiselt just rekonstrueerimist vajavate kortermajade majandamisele mitmeid väljakutseid, millest üks keerulisemaid on erineva sotsiaalse ja majandusliku taustaga korteriomanike ühiste eesmärkide poole suunamine.
Suurt osa korrastamata korterelamute elanikest ei veena asjatundjate suusõnalised või mõningatel juhtudel hiina keelt meenutavate kirjalike raportite kinnitused, et läbimõeldult rekonstrueeritud kortermaja tagab energiasäästliku, tervisliku ja mugava elukeskkonna. Selleks, et liikuda püstitatud eesmärkideni, tuleb alustada kinnisvara seisukorra hindamisest ja selle põhjal valmiva kirjaliku raporti tutvustamisest korteriomanikele.
Miks kinnisvaraomanikud peaksid oma vara seisukorda hindama?
Kinnisvara ehitustehnilise seisukorra hindamine on korteri, maja või hoone osade ja tehnosüsteemide seisukorra, remondivajaduste hindamine ja reeglitepärane protokollimine. Seisukorra hindamist teostatakse enamasti grupitööna, kuhu kuuluvad eritööde ( küte, vesi, kanalisatsioon, ventilatsioon ), elektri- ja ehitusala asjatundjad.
Tehnilise seisukorra hindamise eesmärk on ehitise korrashoiu planeerimiseks või korteri ja maja ostmiseks vajaminevate algandmete hankimine ja olemasoleva seisukorra kaardistamine – saamaks ülevaadet sellest, mis toimub hoone pealispinna taga. Tehniline hindamine võimaldab koostada kinnisvara pikaajalise korrashoiuplaani ( pikaajalise majanduskava ), mis võrreldes pealiskaudsetel hinnangutel põhineva või n-ö jooksva majandamisega säästab 25-30% korteri- ja majaomanike kulusid.  
Kinnisvara tehnilise seisukorra hindamise raport
Seisukorra hindamise järgselt koostatakse kirjalik raport. Raporti põhjal peab ka isik, kellel ei ole ehitusalast koolitust, saama ülevaate ehitise või korteri seisukorrast. Raportist peab ilmnema avastatud puuduste ja kahjustuste tähendus, mõju ja tõsiduse aste konstruktsioonidele, inimeste tervisele ja muudele ohtudele hinnatavas hoones elamisel. Raportis mainitakse ka riskid, mis kaasnevad sellega, kui puudused jäetakse kõrvaldamata.
Nõukaaegne + tänane ehituskvaliteet, "osaliselt renoveeritud majas"
Kahjustuste põhjuste osas võetakse seisukoht vaid siis, kui põhjus on üheselt seletatav ja sellele on selged viited olemas. Muudel juhtudel tuleb soovitada lisaselgitusi või uuringuid, mille põhjendused tuleb samuti fikseerida raportis.
Kinnisvara tehnilise seisukorra hindaja ja vastutus
Kinnisvara tehnilise seisukorra hindajal on põhjalikud teadmised erinevatel ajaperioodidel kasutusel olnud ehitustavadest, konstruktiivsetest lahendustest, materjalidest ja nende omadustest ning käitumisest erinevates olukordades. Hindaja on teadlik ehitistes esinevatest  kahjustustest ja nende tekke-mehhanismidest, ehitusfüüsikast ja eriti konstruktsioonide niiskus- ja soojustehnilisest käitumisest. Pädev hindaja täiendab ennast pidevalt, omab pikaajalist praktilist kogemust uusehitusest ja renoveerimisest, eri aegadel ehitatud hoonetest.
Hindaja vastutab objektil tehtud ja raportisse kantud avastuste paikapidavuse ja õigsuse eest ning tähelepanekute põhjal tehtud otsuste, tõlgenduste ja soovituste eest. Praktiseeriv tehnilise seisukorra hindaja omab vastutuskindlustust.
Korteri- ja majaomanikel omakorda ei tasu uuemaid energiasäästu ja sisekliima nõudeid peljata, nii nagu me enamasti ei karda oma perearsti, vee- ja elektrimüüjat ning oma eluaseme korrashoiuks investeeritavate rahaliste vahendite hankimist. Raha mõistlik kasutamine, finantseerimis- ja nõustamisteenuse kaasamine on samasugune teenus nagu harjumuspärane vee ja elektri ostmine, mille puudumine meie elamist märgatavalt odavamaks, paremaks ja mugavamaks ei tee, pigem vastupidi. Nii nagu me räägime perearstile oma tervisemuredest, kuulab, jälgib ja uurib hoone tehnilise seisukorra hindaja hoonete ja korterite tervisemuresid. 
Nutikaks ja säästlikuks kinnisvaraomanikuks olemine eeldab tehnilise seisukorra hindamise põhjal pikaajalise majanduskava koostamist ja hoone tuleviku majanduskuludest tervikpildi omamist, peale mida on õigete otsuste tegemine vaid iga korteri- ja majaomaniku kätes.

No comments:

Post a Comment